Druga momčad ušla u Drugu ligu-jug

Objavljeno: 28.10.2013
Autor: Admin

   Nakon odigranog drugog dijela Treće šahovske lige-jug druga momčad ŠK Dubrovnika se kvalificirala u viši rang. Prvi dio lige smo završili na prvom mjestu s tri pobjede i jednim neodlučenim rezultatom. Međutim, ako je naša igra u prvom dijelu bila lepršava i efikasna onda možemo reći da smo u drugom dijelu lige igrali pravi šahovski catenaccio.

   U petom kolu ugostili smo drugu ekipu ŠK Šibenika. Igrali smo hrabro i na pobjedu, ali vrijeme doslovno nije bilo u našu korist. Puhalo je jugo. To je jako utjecalo na odluke dubrovačkih šahista na 64 polja. Prvi dio meča obilježila su dva poraza i dvije pobjede. Da Rukfaš izgubi je ok, da Vicko izgubi je ok, ali da oboje izgube u istom meču to već nije normalno. Na svu sreću paralelno su Tonko uz odličnu i Vlaho uz lošu igru pobijeđivali. Drugi dio meča činile su partije između našeg Marka i Ante Dobrovića te kapetana Toma i Stipe Lacmanovića. Sve je govorilo da ćemo izgubiti meč, ali je onda Tomo nevjerojatno izvukao remi. U sekundi se učinilo da bi mogli pobijediti u meču, ali samo u sekundi. Marko je loše procijenio poziciju i onda je uslijedio sat vremena borbe za (opet) remi. Na kraju je Marko uspio remizirati i meč je sretno završio 3-3. Možda da je puhala bura bio drukčiji rezultat.

   U šestom kolu smo igrali protiv ŠK Bačvica u Splitu. Tamo smo išli u okrnjem sastavu, ali uz pratnju našeg najvećeg navijača Miroslava Avejića. Meč je završio sa šest remija i iz njega se nije imalo puno za naučiti o šahu. Ali zato smo se vratili obogaćeni znanjem o svijetu. Kao prvo, naučili smo da su mačke jedno, a životinje drugo. Zatim, ako su na jelovniku ponuđeni galeb i piletina onda je bolje naručiti galeba. Ukusniji je. I treće, saznali smo s koje strane Omble cipoli bolje papaju. To nećemo iznositi u javnost zbog konkurencije.

   A sad o zadnjem kolu. Na ljestvici s devet bodova vode Dubrovnik, Šibenik i Bačvice, a zatim slijedi NOŠK sa sedam bodova. Pred zadnje kolo imamo najbolju gol-diferenciju i igramo protiv NOŠK-a dok Bačvice i Šibenik igraju međusobno. Kalkulacija je sljedeća: ako dobijemo ili remiziramo idemo u viši rang, a ako izgubimo ostavljamo se šaha i prelazimo na karte. S druge strane, NOŠK-u je potreba pobjeda od 5-1 da bi nas prestigli.

   Vicko je prvi pobijedio i to dosta brzo što je mnogo značilo, a kad je Marko pobijedio NOŠK-u više nije igrao rezultat pa su ostale ploče remizirale. „Ali da Vicko nije pobijedio to bi bila sasvim druga priča!“ Ušli smo u Drugu ligu i to kao prvi jer su Bačvice pobijedile Šibenik s 3,5-2,5 na krilima mladih lavova Luke Šarića i Ante Tomaša.

   Zaključno možemo reći da je ovo bila dobra sezona za drugu ekipu Dubrovnika. Protiv Brda smo odigrali odlično, protiv slabijih smo pobijeđivali, a pri kraju lige s izravnim konkurentima remizirali. Sasvim dovoljno.