Prva ekipa ŠK DUbrovnik sa prošlogodišnjeg natjecanja 1.B lige

U granicama objektivnog

Prva ekipa ŠK “Dubrovnik” u prvenstvu IB hrvatske šahovske lige za 2012. koje je održano u Šibeniku od 22. do 29. rujna 2012. u konačnom poretku zauzela je 5. mjesto u konkurenciji 8 sudionika. Prikupljeno je 7 meč bodova /50%/ i 22 pojedinačna boda /52%/. Kako su neposredno prije nastupa odustale ekipe ŠK “A1 Split” i ŠK “Ilok”, inače novi članovi ove lige, to je natjecanje poprimilo stanovit neregularan karakter, ali dubrovačke šahiste i lišilo psihoze borbe za ostanak, jer se odmah na početku turnira znalo da nitko ne ispada. Ako se zna da je ŠK “Dubrovnik” po prosječnom rejtingu na prvih šest ploča bio 6., konačan rezultat mora se uzeti objektivnim, ma koliko se činilo da se moglo i više. Uz to, valja znati da se s najboljim igračem, odnosno prvom pločom autrijskim velemajstorom Markusom Raggerom nije uspio postići dogovor i on nije ni nastupio. Umjesto njega, na drugoj ploči nastupio je talijanski reprezentativac, međunarodni majstor Danyyl Dvirniyy /22/, dok je međunarodni majstor Željko Bogut nastupio na “strašnoj” prvoj ploči. Tome odmah treba pridodati da je posve podbacio iz neobjašnjivih razloga mladi međunarodni majstor Ivan Galić na trećoj ploči /samo 1.5 bod od 6 mogućih/. Uz to, ŠK “Dubrovnik” izgubio je čak tri susreta /Požega, Pula, Šibenik/ i ne ulazeći u razloge zbog čega je tome tako bilo, bolji plasman, možda i ulazak u I A hrvatsku šahovsku ligu nerealno je bilo i za pretpostaviti.

Na prvoj ploči međunarodni majstor Željko Bogut osvojio je 2,5 boda od 7 mogućih i teško da je mogao više. Izgubio je 0,3 rejting boda.

Na visokoj drugoj ploči međunarodni majstor Danyyl Dvirniyy osvojio je 4 boda iz 7 partija. Objektivno, mogao je i bolje jer je izgubio od slabijih /po rejtingu/ šahista, velemajstora Nebojše Nikčevića /Šibenik/ i međunarodnog majstora Miroslava Žufića /Pula/. Izgubio je 1,3 rejting boda.

Mladi međunarodni majstor Ivan Galić /24/ na također visokoj trećoj ploči odigrao je vrlo slabo osvojivši svega 1.5 bod od 6 mogućih. Jednostavno, bio je indisponiran. Izgubio je čak 18,8 rejting bodova.

FIDE majstor Ivan Bender na četvrtoj ploči osvojio je 4 boda /od 7 mogućih/ što je posve solidno. Pri tome je popravio vlastiti rejting za 11,3 boda.

FIDE majstor Augustin Brnas na petoj ploči osvojio je 3,5 boda od 5 mogućih, što je također vrlo dobro. “Zaradio” je 10,8 bodova.

Međunarodni majstor Gordan Markotić na zadnjoj, šestoj ploči svojio je 5 bodova od 7 mogućih i s obzirom na njegovu titulu, mogao je i bolje, jer je nekoliko partija brzo remizirao s lošijim protivnicima. Ali ipak, s obzirom na dugogodišnju odsutnost sa šahovskih turnira, Markotić se ipak vraća na stare staze. Prikupio je 11,4 novih rejting bodova.

Majstorski kandidat Tomislav Šeparović na šestoj ploči osvojio je pola boda iz jedne partije, a Ivo Ivanković dva susreta je remizirao, osvojivši tako jedan bod, što je sve u granicama očekivanog.

ŠK “Dubrovnik” je pobijedio ekipe “Vukovar 91” s 3.5:1.5, “Junior” iz Rijeke s 5.5:0.5 i “Agroproteinku Sljeme” iz Zagreba s 3.5:2.5, odigrao neriješeno s “Varaždinom” 3:3 i izgubio od “Požege” s 4:2, “Pule” 3.5:2.5 i “Šibenika” 4:2.

Zanimljivo je da je ekipa ŠK “Dubrovnik” odigrala 3:3 s pobjednikom i povratnikom u I A hrvatsku šahovsku ligu – “Varaždinom” i pobijedila drugoplasiranog “Vukovara 91” s 3.5:2:5, koji je također ušao u elitni hrvatski šahovski razred. Ali, kako bi se reklo, “što se dobilo na mostu, još više se izgubilo na čupriji” i nezahvalno je uopće i komentirati što bi bilo kad bi bilo, osobito u ekipnom šahu, gdje se iznenađenja često i događaju, pogotovu kod približno izjednačenih suparnika.

S obzirom da je ekipa ŠK “Dubrovnik” osvojila visoko 3. mjesto u nedavno održanom hrvatskom kupu za 2012. u cjelini uzevši spomenuta godina ipak je za dubrovački šah bila vrlo uspješna, ako ne i najbolja u zadanim uvjetima i bit će i dalje “ucrtana” na značajnom mjestu u hrvatskoj šahovskoj karti.