Dubrovčani na gostavanju u Splitu: Vicko Marunčić,Faruk Lošić,Žan Glišović,Tomislav Musić,Marko Jelčić i Vlaho Marunčić

Visoka pobjeda protiv Brda

Ostao je još gorak okus u ustima nakon zadnjeg poraza 2011. godine u sklopu 2.HŠL kada je u pretposljednjem kolu druga ekipa ŠK Brda u derbiju začelja poslala drugu ekipu ŠK Dubrovnik prema nižem rangu. Upravo u tom nižem rangu dogodio se novi sraz između ove dvije ekipe u sklopu 3.HŠL budući je prošle natjecateljske godine druga ekipa ŠK Brda ispala, a druga ekipa ŠK Dubrovnik ostala u spomenutom rangu natjecanja. Susret prvog kola 3.HŠL za 2013. odigran je u nedjelju 28. travnja u Splitu, a rezultat je neočekivano viskoka, ali zaslužena pobjeda pobjeda ŠK Dubrovnik od 5,5-0,5. Za drugu ekipu ŠK Dubrovnik nastupili su Marko Jelčić, Tomislav Musić, Faruk Lošić, Vlaho Marunčić, Vicko Marunčić i Žan Glišović.

Prva partija završila je neočekivano rano budući je Marko Šekelja neoprezno ostavio upaljen mobitel koji mu je nekoliko puta zazvonio u sali za igru te sudac Stjepan Gudelj nije imao izbora nego proglasiti pobjedu za Faruka Lošića nakon samo par uvodnih poteza. Drugi bod donio je Vlaho Marunčić nakon vrlo dobre igre protiv Zlatka Tomića-Potrebuješa, a nedugo nakon toga Žan Glišović je priveo svoju partiju remiju u konačnici raznobojaca protiv Duška Parađina. Konačna odluka pala je u srazu kapetana Tomislava Musića i Zvonimira Čalije previdom dame domaćeg kapetana. Ovim bodom osigurana je prva pobjeda u ovogodišnjem natjecanju samo je bilo pitanje konačnog rezultata po pločama. Trenutno stanje na petoj ploči gdje su igrali Vicko Marunčić i Marko Martinić je mirisalo na podjelu boda dok na prvoj ploči bolju poziciju je imao Krusnoslav Kalinski protiv Marka Jelčića, ali i dosta slabije vrijeme. Ubrzo se stanje okrenulo u našu korist prvo na petoj ploči gdje domaći igrač previđa figuru i gubi partiju dok na prvoj ploči ušavši u cajtnot Kruno Kalinski ne uspjeva pronaći put do pobjede te previdom žrtve kvalitete ne može spriječiti izlazak nove dame za Marka Jelčića. Tako konačni rezultat glasi već spomenutih viskoh 5,5-0,5 za drugu ekipu ŠK Dubrovnik koja je eto uzvratila za poraz od prije dvije godine i u odličnom raspoloženju očekuje domaći susret protiv ekipe ŠK Jelsa u subotu 4. svibnja.

Rezultati po pločama meča igranom 28.4.2013. u sklopu 3.HŠL
1. ploča: Krunoslav Kalinski – Marko Jelčić 0:1
2. ploča: Zvonimir Čalija – Tomislav Musić 0:1
3. ploča: Marko Šekelja – Faruk Lošić 0:1
4. ploča: Zlatko Tomić-Potrebuješ – Vlaho Marunčić 0:1
5. ploča: Marko Martinić – Vicko Marunčić 0:1
6. ploča: Duško Parađina – Žan Glišović remi

Bilo od prvog nastupa druge ekipe ŠK Dubrovnik 2007. godine pa do današnjih dana i mečeva prvih ekipa u 1.B ligi često smo se susretali sa splitskim klubom ŠK Brda pa u nastavku donosimo pregled dosadašnjih susreta i rezultata po pločama.

2007

“Preko Brda na vrh ljestvice” je naslov koji je napisan još davne 2007. godine kada su ove dva kluba igrale svoj prvi međusobni susret. Tek osnovani splitski klub i novooformljena druga ekipa ŠK Dubrovnik tada su bile u najnižem rangu natjecanja gdje je u derbiju igranom u Splitu druga ekipa ŠK Dubrovnik dobila 4,5-1,5 tada prvu ekipu ŠK Brda koja je tek počinjala svoj uspon iz 4. do 1.A lige. Za drugu ekipu ŠK Dubrovnik tada su nastupili Tomislav Musić, Faruk Lošić, Relja Seferović, Vlaho Marunčić, Baldo Marunčić i Tonko Marunčić.

Rezultati po pločama meča igranom 12.5.2007. u sklopu 4.HŠL
1. ploča: Zvonimir Vukušić – Tomislav Musić remi
2. ploča: Ivan Krnić – Faruk Lošić 0:1
3. ploča: Mladen Matas – Relja Seferović 0:1
4. ploča: Zdravko Matas – Vlaho Marunčić 1:0
5. ploča: Marko Lovrić – Baldo Marunčić 0:1
6. ploča: Ivan Parać – Tonko Marunčić 0:1

2008

Sljedeći susret igran je 2008. godine kada ŠK Brda u posljednjem kolu dolaze u Dubrovnik sa već osiguranim plasmanom za 2.ligu dok je domaćin jurio viskoku pobjedu koja mu je mogla jamčiti nekakvu nadu za borbu sa Skradinom za drugo mjesto koje je također vodilo u viši rang. Forsiranjem pozicija gosti su stigli do zaslužene pobjede od 3,5-2,5 time ostavivši drugu ekipu ŠK Dubrovnik u 3.ligi. Za drugu ekipu ŠK Dubrovnik tada su nastupili Vicko Marunčić, Faruk Lošić, Tomislav Musić, Relja Seferović, Vlaho Marunčić i Tonko Marunčić.

Rezultati po pločama meča igranom 8.11.2008. u sklopu 3.HŠL
1. ploča: Vicko Marunčić – Ivan Krnić remi
2. ploča: Faruk Lošić – Krunoslav Kalinski 0:1
3. ploča: Tomislav Musić – Zvonimir Vukušić 0:1
4. ploča: Relja Seferović – Zdravko Matas remi
5. ploča: Vlaho Marunčić – Zlatko Tomić-Potrebuješ remi
6. ploča: Tonko Marunčić – Marko Lovrić 1:0

2009

Sljedeće godine druga ekipa ŠK Dubrovnik se plasirala u viši rang osvojivši uvjerljivo prvo mjesto u 3.HŠL sa 6 pobjeda i jednim neodlučenim susretom iz 7.kola dok ŠK Brda još uvjerljvije osvaja prvo mjesto u 2.HŠL sa 8 pobjeda i jednim neodlučenim suretom iz 9.kola te su se tako plasira u 1.B HŠL gdje već od 2007. igra prva ekipa ŠK Dubrovnik. Također te godine ŠK Brda osniva svoju drugu ekipu koja osvojivši 2.mjesto u 4.HŠL prolazi u viši rang natjecanja.

2010

Na sljedeći susret ova dva kluba čekalo se do proljeća 2010. kada je odigran prvi međusobni susret u kupu RH. Bio je to prvi službeni meč između nominalno prvih momčadi oba kluba iako to nisu bile najjače postave. Pobjedu su odnijela Brda rezultatom 2,5-1,5. Za ŠK Dubrovnik nastupili su Ivan Galić, Ivan Bender, Gordan Markotić i Ivo Ivanković

Rezultati po pločama meča igranom 20.5.2010. u sklopu Kupa RH
1. ploča: Brulić Denis – Galić Ivan remi
2. ploča: Ivić Mateo – Bender Ivan remi
3. ploča: Šušak Željko – Markotić Gordan remi
4. ploča: Katavić Borivoj – Ivanković Ivo 1:0

Prvi ligaški meč između prvih postava ŠK Dubrovnik i ŠK Brda odigran je iste godine u prvom kolu 1.B HŠL igrane u Solarisu. Uvjerljiva pobjeda ŠK Dubrovnik od 5-1 ostala je u sjeni jedva izborenog opstanka u ovom rangu natjecanja sa osvojenim 8. mjestom od 10 ekipa dok je ŠK Brda zauzeo solidno 4.mjesto. Za ŠK Dubrovnik su nastupili Markus Ragger, Željko Bogut, Marko Filipović, Ivan Bender, Augustin Brnas i Gordan Markotić.

Rezultati po pločama meča igranom 4.9.2010. u sklopu 1.B HŠL
1. ploča: Ragger Markus – Šarić Ibro 1:0
2. ploča: Bogut Željko – Berczes David 0:1
3. ploča: Filipović Marko – Brulić Denis 1:0
4. ploča: Bender Ivan – Šušak Željko 1:0
5. ploča: Brnas Augustin – Ivić Mateo 1:0
6. ploča: Markotić Gordan – Katavić Borivoj 1:0

Te godine druga ekipa ŠK Dubrovnik je igrala u 2.HŠL gdje je opstanak izboren tek nakon odustajanja ŠK Casper od daljnjeg natjecanja u ovom rangu dogodine dok je druga ekipa ŠK Brda osvojila 3.mjesto u 3.HŠL ,ali im je i to bilo dovoljno za ulazak u 2.HŠL budući ispred njih su bili plasirani Kaštelani koji nisu mogli napredovati u viši rang budući su već imali ekipu u tom rangu natjecanja.

2011

2011. je godina kada su zabilježena tri susreta ova dva kluba. Ponovno prvi meč je odigran u kupu RH gdje su kombinirani sastavi oba kluba odmjerili snage u Solarisu. Ipak nešto jači po rejtingu sastav ŠK Dubrovnik je ovaj put odnio pobjedu i to sa uvjerljivih 4-0. Za ŠK Dubrovnik nastupili su Ivan Galić, Augustin Brnas, Tomislav Šeparović i Ivo Ivanković

Rezultati po pločama meča igranom 19.5.2011. u sklopu kupa RH

1. ploča: Galić Ivan – Krnić Ivan 1:0
2. ploča: Brnas Augustin – Katavić Borivoj 1:0
3. ploča: Šeparović Tomislav – Kalinski Krunoslav 1:0
4. ploča: Ivanković Ivo – Bužančić Tihomir 1:0

Drugi susret 2011. odigran je u sklopu 1.B HŠL također u Solarisu, a sastali su se u 8.kolu prve ekipe ŠK Dubrovnik i ŠK Brda. U direktnoj borbi za prva dva mjesta u napetom meču zabilježen je jedini neodlučeni susret. Za ŠK Dubrovnik su nastupili Markus Ragger, Željko Bogut, Ivan Galić, Gordan Markotić, Augustin Brnas i Ivan Bender. Ovaj remi više je odgovrao Brdima jer su zadržali bodovnu prednost nad Dubrovnikom te su u posljednjem kolu potvrdili 2.mjesto i plasman u 1.A HŠL protiv već otpisane ekipe ŠK Mladost iz Ernestinova dok je ŠK Dubrovnik u novom derbiju pobjeda od 3,5-2,5 nad ŠK Sljeme-Agroproteinka bila dovoljna tek za 4.mjesto u ukupnom poretku. Ovim rezultatom ŠK Brda su napravili nevjerovatan podhvat u samo 5.godina došavši od 4.HŠL do 1.A HŠL lige.

Rezultati po pločama meča igranom 11.10.2011. u sklopu 1.B HŠL
1. ploča: Berczes David – Ragger Markus 0:1
2. ploča: Šarić Ibro – Bogut Željko 1:0
3. ploča: Plenković Zdenko – Galić Ivan 1:0
4. ploča: Ivić Mateo – Markotić Gordan 0:1
5. ploča: Krnić Ivan – Brnas Augustin 1:0
6. ploča: Čurić DraŽen – Bender Ivan 0:1

U posljednjem susretu te godine igranom u Makarskoj u također 8.kolu 2.HŠL, ali u direktnoj borbi za opstanak u tom rangu natjecanja ŠK Brda ostavrio je pobjedu od 4:2 i tako poslao drugu ekipu prema 3.ligi. Za drugu ekipu ŠK Dubrovnik nastupili su Tomislav Musić, Faruk Lošić, Maroje Portada, Zdenko Bender, Vicko Marunčić i Igor Begić

Rezultati po pločama meča igranom 29.10.2011. u sklopu 2.HŠL
1.ploča: Tomislav Musić – Krunoslav Kalinski 0:1
2.ploča: Faruk Lošić – Zvonimir Vukušić remi
3.ploča: Maroje Portada – Zvonimir Čalija 0:1
4.ploča: Zdenko Bender – Marko Lovrić 1:0
5.ploča: Vicko Marunčić – Josip Meštrović remi
6.ploča: Igor Begić – Marko Šekelja 0:1

2012

Sljedeća godina je bila bez ijednog međusobnog meča budući su sve ekipe igrale u različitim rangovima natjecanja. Prva i druga ekipa ŠK Dubrovnik ostale su u istom rangu tj 1.B i 3.HŠL dok su obje ekipe ŠK Brda ispale u niži rang iz 1.A u 1.B odnosno iz 2.HŠL u 3.HŠL.

2013

Uz već spomenutu pobjedu u prvom kolu ovogodišnje 3.HŠL u rujnu nas očekuje još jedan meč između prvih ekipa u natjecanju 1.B HŠL, a u međuvremenu možda se opet susretnemo u kupu RH koji se ove godine po prvi put održava krajem svibnja u Bolu na Braču.