Šahisti Dubrovnika izborili ostanak

Prva B hrvatska šahovska liga

U komentaru ovogodišnje I b hrvatske šahovske lige koja je održana u hotelima “Solaris” kod Šibenika od 7. do 16. listopada 2016. moram početi s doista dosad nezabilježenom infarktnom završnicom u kojoj je ekipa Šahovskog kluba “Dubrovnik” pobijedila “Šibenik” rezultatom 4:2 i tako se iznova, kao i lani spasila i 8. mjestom osigurala nastup u ovom drugom po važnosti rangu hrvatskog ekipnog šaha i u idućoj godini. Bit je u tome što i za oba suparnika u ovom susretu nije “igrao” neodlučan rezultat, nego isključivo pobjeda, jer bi u slučaju neriješenog i Šibenčani i Dubrovčani ispali, a “Goran” iz  Bibinja bi se “izbavio” jer bi u krajnjem poretku imao bod više. Treba odmah zabilježiti da su u ovom presudnom susretu pobjede za naše šahiste ostvarili IM Željko Bogut u srazu s GM Nebojšom Nikčevićem, IM Ivan Galić s FM Tončijem Matkovićem i  FM Ivan Bender s MK Marijom Malenicom. Remizirali su GM Sebastien Feller s GM Emirom Dizdarevićem i IM Gordan Markotić s MK Mirom Teslom, dok je MK Ivo Ivanković izgubio od FM Branka Vlaića.

Inače, šahisti “Dubrovnika” prikupili su ukupno 7 bodova /od mogućih 18/, pobijedivši “Goran” iz Bibinja rezultatom 3.5:2.5 i “Šibenik” s 4:2, remiziravši s “Podravkom” iz Koprivnice, “Požegom” i “Vinkovcima” 3:3 i izgubivši od splitskog “Mornara” i “Pule” 1.5:4.5, “Đakovom” 2:4 i “Rijekom” 2.5:3.5.

Pojedinačno, prva ploča “Dubrovnika” – francuski velemajstor Sebastien Feller osvojio je 5 bodova iz 9 partija, druga IM Željko Bogut /BiH/ 3(9), treća IM Ivan Galić 3.5(5), četvrta IM Gordan Markotić 3(9), peta FM Augustin Brnas 2(8), šesta FM Ivan Bender 6(8) i prva rezerva Ivo Ivanković 1,5(6).

S obzirom da je ovogodišnja konkurencija bila iznimno jaka, a po nositeljstvu ekipa “Dubrovnika” pretposljednja i činjenicu da IM Ivan Galić na trećoj ploči nije nastupio u četiri važna susreta, ostanak se mora uzeti uspjehom.

Inače, novi članovi elitnog hrvatskog šahovskog razreda – Ia lige su “Rijeka” i “Podravka” iz Koprivnice, a ligu napuštaju “Goran” iz Bibinja i “Šibenik”. Ovogodišnji ekipni prvak Hrvatske u šahu je “Liburnija” iz Rijeke u muškoj i HAŠK “Mladost” iz Zagreba u ženskoj konkurenciji.