ČESTITKA

Šahovski klub Dubrovnik vam želi sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!

Posebno poglavlje u povijesti dubrovačkog šaha je Domovinski rat /1991.-1995./. Već od samih početaka skoro svi članovi Šahovskog društva “Dubrovnik” u rujnu 1991. svojim potpisima stavili su se na raspolaganje hrvatskim oružanim snagama i Domovini. Neki na bojištu, neki na druge načine, svi su dali značajan doprinos pravednoj borbi hrvatskog naroda za neovisnu vlastitu državu, za što su dobili i brojna priznanja.

Zanimljivo je da je Šahovsko društvo “Dubrovnik” upravo u vrijeme Domovinskog rata pokazalo iznimno veliku aktivnost, šireći time, pored ostaloga, i u međunarodne okvire istinu o obrambenom karakteru Domovinskog rata i pravu hrvatskog naroda za samoopredjeljenje i vlastitu državu.

17. studenoga 1991., na vrhuncu srpsko-crnogorskog bombardiranja Dubrovnika, u Gradskoj kavani odigran je u svjetskim razmjerima po nagradama čuveni brzopotezni šahovski turnir, na kojemu je prva nagrada bila pet litara vode, druga litar mlijeka i treća kilogram kruha. U to strašno vrijeme takve nagrade bile su vrijednije i od suhog zlata.

19. siječnja 1992. odigran je u tada devastiranom i punom prognanika hotelu “Excelsior” prvi momčadski susret u međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj. Bio je to susret između momčadi Šahovskog društva “Dubrovnik” i 163. brigade Hrvatske vojske.

Već u veljači 1992. odigran je u Gradskoj kavani šahovski susret između hrvatskih gradova stradalnika – Dubrovnika i Zadra. Tijekom privremene okupacije Dubrovnika odigran je i niz momčadskih i pojedinačnih turnira među brojnim prognanicima. Odigran je i niz brzopoteznih turnira, redovita pojedinačna prvenstva Dubrovnika, a dubrovački šahisti nastupili su na brojnim turnirima diljem Hrvatske.