GM MAGNUS CARLSEN I DALJE SVJETSKI ŠAHOVSKI PRVAK

Norvežanin Magnus Carlsen po treći puta obranio je naslov svjetskog šahovskog prvaka. Nakon 12 remija u regularnom tijeku dvoboja s Amerikancem Fabianom Caruanom u Londonu, Carlsen je uvjerljivo trijumfirao u doigravanju ubrzanim tempom.

Već u prvoj seansi, u dvoboju od 4 partije na 25 minuta po igraču uz dodatak od 10 sekundi poslije svakog odigranog poteza Carlsen je slavio s 3-0 i ukupnim rezultatom 9-6 obranio titulu prvaka. U prvoj partiji elegantno je kaznio Caruanu za preambicioznu igru u otvaranju.

Najprije je pokvario njegovu pješačku strukturu, a onda prešao u nadmoćnu topovsku završnicu s pješakom više, koju je besprijekornom tehnikom pretvorio u pobjedu. U drugoj partiji u finom kombinacijskom stilu odbio je preuranjeni napad Amerikanca i u protunapadu ga stavio pred nerješive probleme.

U trećoj partiji je rano stvorio pješački majoritet na daminu krilu i njegovim napredovanjem primorao Caruanu na predaju. Ovom pobjedom Carlsen je produžio svoju „vladavinu“ na svjetskom tronu započetu pobjedom nad Viswanathanom Anandom 2013. godine. Ovo mu je treća obrana titule prvaka – nakon pobjede nad Anandom 2014., bio je uspješan i u meču s Rusom Sergejem Karjakinom 2016.