DUBROVNIK OPEN 2019 – VELEMAJSTOR NIKOLA ĐUKIĆ POBJEDNIK

VM Dragiša Blagojević, VM Nikola Đukić, FM Igor Sarić

Tradicionalni, 11. po redu Međunarodni šahovski turnir “Dubrovnik Open 2019” održan u povodu Dana Grada Dubrovnika i Feste Svetoga Vlaha protekao je u dominaciji crnogorskih igrača. Tako je pobjednik velemajstor Nikola Đukić s 8 bodova iz 9 partija /ujedno i nositelj/, drugi je također velemajstor Dragiša Blagojević sa 7,5,  treći FIDE majstor Igor Sarić sa 7, a četvrti međunarodni majstor Blažo Kalezić sa 6,5 bodova. Na petom mjestu je međunarodni majstor iz Mostara Vitomir Arapović sa 6,5 bodova, šesti Veljko Draganić iz Podgorice, sedmi najbolje plasirani hrvatski šahist međunarodni majstor Zdenko Plenković iz Splita, osmi međunarodni majstor Željko Bogut iz Širokog Brijega, deveti velemajstor Milan Draško iz Podgorice, dok krug nagrađenih zatvara velemajstor Ante Šarić iz Splita na desetom mjestu /pomalo i negativno iznenađenje/, svi također sa 6,5 bodova.

U konkurenciji seniora /preko 60 godina/ najuspješniji je bio međunarodni majstor Atif Dumpor iz Mostara, žena međunarodni majstor Kristina Šarić iz Splita, juniora /do 20 godina/ FIDE majstor Andrej Šuković iz Podgorice i šahista s područja Dubrovačko-neretvanske županije FIDE majstor Augustin Brnas iz Metkovića.

Na ovogodišnjem turniru, koji je održan u hotelu “Petka” nastupilo je 100 šahista iz Hrvatske /44/, Bosne i Hercegovine /40/, Crne Gore /14/, Slovenije /1/ i Rusije /1/ i to 4 velemajstora, 6 međunarodnih majstora, 11 FIDE majstora, 1 ženski međunarodni majstor, 1 ženski FIDE majstor itd.

Sudački posao besprijekorno je obavio međunarodni šahovski sudac Sulejman Islamović iz Dubrovnika, uz svesrdnu tehničku potporu Nikše Ivankovića, također iz Dubrovnika. Inače, sam turnir odigran je tečno, bez ikakvih primjedbi sudionika koji su izrazili potpuno zadovoljstvo svim uvjetima i gostoprimstvom. Tome su pridonijeli i primjena suvremene informacijske tehnologije i doista lijep dan, taj 9. veljače 2019.