DUBROVNIK OPEN 2020 – MEĐUNARODNI MAJSTOR BLAŽO KALEZIĆ POBJEDNIK

GM Dragiša Blagojević, IM Blažo Kalezić, GM Mladen Palac

Tradicionalni, već 12. po redu Međunarodni šahovski turnir “Dubrovnik Open 2020” održan u povodu Dana Grada Dubrovnika i Feste svetoga Vlaha u subotu, 1. veljače 2020. u hotelu „Petka“, okupio je rekordan broj, čak 112 šahista i to iz Hrvatske 43, BiH 37, Crne Gore 28, Srbije 2 i Rusije 2. Svakako je i najjači po sastavu, jer je nastupilo čak 7 velemajstora, 11 međunarodnih majstora i 17 FIDE majstora.

Nakon odigranih devet kola po švicarskom sustavu za rapid šah, pobijedio je međunarodni majstor Blažo Kalezić iz Podgorice sa 7 bodova. S istim brojem bodova na drugo mjesto plasirao se velemajstor Dragiša Blagojević također iz Podgorice, treći je velemajstor Mladen Palac iz Zagreba, četvrti međunarodni majstor Zdenko Plenković iz Splita, peti FIDE majstor Andrej Šuković iz Podgorice, šesti velemajstor Ante Šarić iz Splita, sedmi velemajstor Milan Draško iz Podgorice, zanimljivo svi sa 7 bodova kao i pobjednik, ali sa različitim Bucholz obračunom. U krug nagrađenih ušli su sa 6.5 bodova na osmom mjestu prošlogodišnji pobjednik velemajstor Nikola Đukić iz Podgorice, na devetom mjestu je međunarodni majstor Franjo Bilobrk iz Splita, a deseti je velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke. U konkurenciji seniora /preko 60 godina/ najuspješniji je bio FIDE majstor Marijan Krištović iz Zagreba, žena međunarodni majstor Aleksandra Milović iz Podgorice, juniora /do 20 godina/ Vuk Miletić iz Podgorice i najuspješniji šahist s područja Dubrovačko-neretvanske županije FIDE majstor Augustin Brnas iz Metkovića.

Sudački posao besprijekorno je obavio međunarodni šahovski sudac Sulejman Islamović iz Dubrovnika, uz svesrdnu tehničku potporu Nikše Ivankovića, također iz Dubrovnika. Inače, sam turnir odigran je tečno, bez ikakvih primjedbi sudionika koji su izrazili potpuno zadovoljstvo svim uvjetima i gostoprimstvom. Tome su pridonijeli i primjena suvremene informacijske tehnologije i ugodan dan, taj 1. veljače 2020.