FIDE ODOBRILA REJTINGIRANJE INTERNETSKIH PARTIJA

Prije nekoliko tjedana, Vijeće FIDE odobrilo je novi set pravila koji se primjenjuju za službena internetska šahovska natjecanja. Dokument je također uspostavio okvir za „hibridne“ događaje, format u kojem se partije igraju putem interneta, a igrači su fizički prisutni na određenom javnom prostoru poput kluba, sjedišta šahovskog saveza, hotela itd. U ovom se formatu sve partije igraju pod nadzorom suca koji je prisutan na licu mjesta.

Uzimajući u obzir da su uvjeti pod kojima se igra hibridni turnir vrlo slični uvjetima „ igre putem šahovske ploče”, rejtingiranje tih turnira uvijek je bilo moguće – i poželjno.

Nakon što je primio neke dodatne podatke od Kvalifikacijske komisije i dodao neke manje izmjene i dopune u prvu verziju propisa, Vijeće FIDE odobrilo je da se hibridna natjecanja službeno rejtingiraju pod jednakim uvjetima s tradicionalno igranim partijama.

Kao što je navedeno u točki 0.2 novo odobrenih propisa , „Turniri koji se rejtingiraju moraju biti unaprijed registrirani od strane saveza koji će biti odgovoran za dostavu rezultata i naknade za rejtingiranje. Turnir i raspored igranja moraju biti registrirani tjedan dana prije početka turnira. Predsjednik Kvalifikacijske komisije može odbiti registraciju turnira. Također, može dopustiti rejtingiranje turnira iako je registriran manje od tjedan dana prije početka turnira. Svi turniri odigrani pod hibridnim uvjetima kako je opisano u točki 2.1 moraju biti odobreni od strane predsjednika Kvalifikacijske komisije. ”

Zahtjevi će se ispitati pojedinačno, a FIDE-ova Kvalifikacijska komisija zadržava pravo da ne rejtingira određeni turnir. Ovo je mjera predostrožnosti kako bi se sustav rejtingiranja zaštitio od bilo kakvih nepredviđenih okolnosti, budući da ulazimo u nov način igre. U tom slučaju, organizator turnira ima pravo žalbe Kvalifikacijskoj komisiji.

Najbolji način da se to spriječi je da organizatori šalju zahtjeve sa što više podataka i uključuju što više detalja Kvalifikacijskoj komisiji: qualification@fide.com . To će osigurati da postoji dovoljno vremena za obavljanje svih prilagodbi koje se smatraju potrebnima kako bi se turnir mogao rejtingirati.

Ti su propisi rezultat zajedničkog napora namjenske radne skupine u kojem je sudjelovalo nekoliko FIDE komisija. To je uključivalo Komisiju za pravila, suce i kvalifikacijske komisije, Fair Play i FIDE povjerenstvo za osobe s invaliditetom. Tijekom posljednje faze, Komisija za globalnu strategiju bila je odgovorna za objedinjavanje svih ulaznih podataka. Posljednji dio dokumentu je dodala Kvalifikacijska komisija i on daje zeleno svjetlo onome što je traženo od mnogih članova šahovske zajednice: mogućnost rejtingiranja šahovskih igara odigranih putem interneta.