NAŠ ALEN GUCA – VRHUNSKI EURITMIST

Alen Guca /1966./ bio je u školskim godinama član vrlo jakog naraštaja dubrovačkih šahista i našeg kluba /Tomislav Šeparović, Ivo Ivanković, Tonči Soko, Ivo Sindik, Đivo Tikvica i dr. rođeni između 1966. i 1968./. Dogurao je do titule drugokategornika, ali je vrlo rano prestao igrati šah, završivši dubrovačku gimnaziju. Što iz objektivnih razloga, što iz avanturističkog i kreativnog duha, pomalo i nenadano i tajno napustio je rodni Dubrovnik i zaputio se u Zagreb gdje je završio pravni fakultet, a potom se potpuno posvetio svojevrsnoj duhovnoj pedagogiji i euritmici i radu kao učitelj u Waldorfskoj školi u Zagrebu i u mnogim zagrebačkim centrima, dječjim vrtićima i udrugama kao voditelj euritmije za djecu i odrasle. Suosnivač je studija euritmije i suradnik euritmijskog ansambla IONA, voditelj mnogih stručnih radionica i mentor na studiju Škola za sutra, Instituta za waldorfsku pedagogiju. Ima višegodišnje iskustvo euritmijskog scenskog nastupa kao član Else-Klink-ansambla iz Stuttgarta.

Sve to što već i desetljećima radi taj mirni, pametni i kreativni dečko Alen Guca, kakvog ga se sjećamo iz tadašnjih prostorija kluba u ulici Ilije Sarake u Gradu,  a to je euritmija i waldorfska pedagogija, po definiciji i praksi neizmjerno je korisna za cjelovit i trajan intelektualni i duhovni razvoj čovjeka od najranijih dana, pa tako i u šahovskom razvoju, koga zanima ta čarobna i drevna igra sastavljena od niza komponenti od psihologije, matematike, tjelesne kulture do kreacije. Možemo reći da je euritmija i waldorfska škola skoro i posve zanemarena kod šaha, pa i brojnih drugih športskih disciplina, barem kod nas. Vrlo nam je drago, mogli bismo reći da smo i ponosni što je Alen Guca sve i započeo kroz šah i u našem Gradu i da je danas jedan od vrhunskih hrvatskih euritmista i waldorfskih pedagoga.

Inače, euritmija je izvedbena umjetnost i terapijska metoda koju je osmislio Rudolf Steiner. Euritmijske geste i pokreti pokušavaju izraziti sam zvuk i govor kroz pokrete tijela. Svako slovo i glas ima svoju zasebnu gestu. Euritmijske predstave izvode se uz čitanje teksta i/ili glazbu i u tišini. Sami euritmisti ističu kako euritmija nije ples, već „izraz duhovnog u kretnji ljudskog tijela. Steiner je tvrdio da starogrčki kipovi između ostalog zauzimaju i euritmijske poze. U euritmiji kao metodi ozdravljenja pojedine vježbe se izvode duže vrijeme, u skladu s oboljenjem i propisanom liječničkom terapijom.

Našem dragom Alenu želimo svaku sreću i sve najbolje u daljnjem radu i životu i sa žaljenjem ustvrditi da za takve izvanredne ljude nema ni objektivnih uvjeta da se vrati, nastavi živjeti i raditi u rodnom Gradu na poslu koji najviše voli i kojemu je predao cijelog sebe i dostigao vrhunac..