KADETSKA PRVENSTVA RH 2021. – POKAL ZA ŠESTOGODIŠNJU ANU PERAK!

U Trogiru su od 19. do 24. lipnja 2021. odigrana pojedinačna šahovska prvenstva Hrvatske za kadetkinje i kadete za uzraste do 7, 9, 11, 13 i 15 godina za 2021. Zapravo se i ne sjećamo kad su šahisti – članovi  našeg kluba zadnji put uopće i nastupili na kadetskim prvenstvima Hrvatske. Na kraju smo i to dočekali, pa je u konkurenciji šahistica do 7 godina nastupila Ana Perak, šahista do 11 godina njezin brat Matej Perak i do 15 godina prvokategornik Domagoj Begić /dvojna registracija/.

Ana i Matej Perak

Izvanredan uspjeh postigla je šestogodišnja Ana Perak u konkurenciji 8 najmlađih šahistica do 7 godina, osvojivši treće mjesto i prigodan pokal s 4.5 boda iz 7 kola. Ovim uspjehom osvojila je 31 rejting bod, te je izbila na treće mjesto hrvatske rejting liste U8 igračica iza Eme Gal i Marte Rilje iz Zagreba. S obzirom da je praktično tek započela igrati šah, prošavši temeljnu šahovsku školu ove godine, očito je da je Ana veliki šahovski talent i ukoliko se ostvare svi uvjeti za daljnji napredak, posve je izvjesno da će se razviti u odličnu šahisticu.

Matej Perak u konkurenciji kadeta do 11 godina, u kojoj su nastupila 33 šahista osvojio je s 3.5 boda iz 9 partija 27. mjesto. Nedostatak praktičnog šaha, odnosno iskustva koštalo ga je znatno boljeg plasmana, ali i ovaj se mora uzeti posve solidnim, s obzirom da je i njegov šahovski put, kao i Anin, započeo ove godine. I Matej je, izvan svake sumnje šahovski talent i ako se posveti šahu /jer je odličan i u matematici i sličnim disciplinama/ zacijelo će u relativno kraćem vremenu i u pretpostavljeno povoljnim uvjetima postati jak šahist.

Napokon, prvokategornik Domagoj Begić koji je na dvojnoj registraciji u našem klubu i Kaštelima, osvojio je 5.5 bodova iz 9 partija zauzevši 11. mjesto u konkurenciji 57 kadeta do 15 godina.

Sve u svemu, nastup dubrovačkih šahovskih kadeta može se ocijeniti uspješnim, uzevši u obzir već sve spomenute okolnosti, dodajući pri tome iznimno jaku konkurenciju u kojoj su skoro svi natjecatelji imali ranija iskustva, trenere i golemu potporu. Upravo završena šahovska škola za djecu, kao i sve veće zanimanje za šah kod najmlađih uzrasta, uz već primijećeni talent obećavaju dobre perspektive i nagovještavaju možda još i uspješniji nastavak bogate šahovske tradicije na širem dubrovačkom području.

Na kraju čestitamo svim našim članovima koji su nastupili, a posebice Ani. Osobito priznanje zaslužuje i njezina i  Matejeva majka Ivana Perak, koja je zdušno skrbila o njima tijekom cijelog natjecanja i putovanja, što nije nimalo lako bilo u još uvijek pandemijskim uvjetima i nesnosnim vrućinama.

[pgn_games]188,189,190[/pgn_games]