88 GODINA DUBROVAČKOG ŠAH KLUBA

Iako se “službena” povijest organiziranog /klupskog/ šaha u Dubrovniku bilježi od 1933., kada je osnovan šah-klub, “kraljevska igra” na krajnjem hrvatskom jugu nedvojbeno se igrala niz stoljeća. Tako prema jednoj legendi, engleski kralj Richard Lavljeg srca još je u 12. stoljeću, na povratku iz III. križarskog pohoda “pokupio” nekoliko šahovskih garnitura. U blizini Lokruma zadesilo ga je veliko nevrijeme i on se na tom otoku skrasio. U znak zahvalnosti, on je Dubrovčanima, osim podignute crkve /srušene u potresu 1667./ poklonio i jednu skupocjenu šahovsku garnituru, koja zacijelo nije poslužila samo kao ukras…Ugledni povjesničari Dubrovačke republike potvrđuju da su šah /scacchi/ igrali i stari Dubrovčani, koji su ionako prihvatili sva kulturna dostignuća. A i šah, koji izvorno potječe iz staroindijske civilizacije, zacijelo to jest. Neki još nepotvrđeni podaci ukazuju da je prof. Petar Budmani prvi šahovski klub na prostoru jugoistočne Europe utemeljio upravo u Dubrovniku 1879. Pa i u pelješkoj Janjini šahovski klub utemeljen je davne 1925. Kako bilo, šaha na našim prostorima nije manjkalo stoljećima, ali snage za organizirani pristup u nastupima, natjecanjima i popularizaciji nije bilo.

Ipak, i u tome se napokon i uspjelo 1933. kada je dr Filip Smolčić s tadašnjim dubrovačkim ljubiteljima “kraljevske igre” osnovao “bezimeni” šah – klub. Bit će da za nazivom kluba i nije bilo potrebe, s obzirom da se veća organizirana natjecanja i prvenstva tada, pa i sve do pedesetih godina prošlog stoljeća nisu ni održavala. Posrijedi su bili lokalni “obračuni”, ali unatoč svega zasad je jedino dokazano da organizirani šah u Dubrovniku započinje krajem 1933., znakovite godine, u kojoj je u našem gradu održan i čuveni kongres svjetskog udruženja književnika PEN, na kojoj je osuđen tada nadolazeći njemački nacionalsocijalizam.

Šahovski klub u Dubrovniku osnovan je 20. listopada 1933. Zanimljivo je da klub nije dobio nikakav naziv, već se jednostavno prepoznavao kao Šah – klub. Prvi predsjednik kluba bio je Filip Smolčić, a tajnik Ćiril Prelovec. Prostorije kluba nalazile su se u kavani “Dubravka” na Pilama, tom prijeratnom, a neko vrijeme i poslijeratnom stjecištu dubrovačkih šahista. Svrha kluba bila je “razvijanje popularne i lijepe igre šaha”. Upisnina je iznosila 10, a mjesečna članarina 5 dinara. Vodeće igrači toga doba bili su Matijević, Bartulović, Prelovec, Kuković, Galinović, Trostman, Bjelovučić, Đukan, Maračić, Berić i drugi. Treba napomenuti da je 1983. dostojno obilježena 50. obljetnica organizirane šahovske aktivnosti u Dubrovniku, izdavanjem prigodne publikacije, dodjelom priznanja zaslužnim šahovskim radnicima i šahistima, te odigrano nekoliko prigodnih turnira i simultanki.