Raspis turnira

OBILJEŽAVANJE 30. OBLJETNICE RATNOG TURNIRA ZA VODU, MLIJEKO I KRUH “17.11.1991. – 17.11.2021.”

 

Pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i u suradnji s Udrugom veterana, vojnika i domoljuba iz Zagreba organizira se prigodno obilježavanje 30 godina povijesnog

RATNOG ŠAHOVSKOG TURNIRA „ZA VODU, MLIJEKO I KRUH”

održanog dana 17. studenoga 1991. u dubrovačkoj Gradskoj kavani, u najtežim danima i uvjetima Domovinskog rata.

 

Programom je predviđeno:

  1. Premijera dokumentarnog filma „ŠAH-RAT“ scenarista i redatelja, gosp. Nikole Dupera, u kinu „Sloboda“, 16. studenoga 2021. /utorak/ s početkom u 20 sati.

Kako piše autor gosp. Nikola Duper film “ŠAH-RAT” donosi ozračje neizvjesnosti i patnje u kojoj se u kasnu jesen 1991. godine našao Dubrovnik. Tada, u trenucima dok je grad u okruženju, grupa odlučnih ljudi organizira šahovski turnir. Turnir na kome je glavna nagrada bila 5 litara pitke vode. Danas iz perspektive Dubrovnika kao turističke meke i zvijezda holivudske scenografije ta informacija djeluje trivijalno. Naša namjera je kroz kratki dokumentarni film, u trajanju od 25 minuta, ukazati na nedavnu dubrovačku prošlost i situaciju u kojoj je grad živio prije samo 30 godina. Svjetsku javnost upoznati sa šahovskim turnirom koji je imao jedinstveni nagradni fond – prva nagrada – 5 litara vode, druga nagrada – 1 litra mlijeka i treća nagrada – “štruca” kruha.”

Pozivaju se svi zainteresirani građani, ne samo šahisti da prisustvuju premijeri ovoga zanimljivoga i poučnog filma.

 

  1. Prigodni brzopotezni šahovski turnir „ZA VODU, MLIJEKO I KRUH“ – 17.11.1991.-17.11.2021.“ koji će se održati u Luži /kod kina „Sloboda/     17. studenog 2021. /srijeda/ s početkom u 14 sati.

Pozivaju se svi šahisti, bez obzira na registracijski status i dob da nastupe na turniru i tako pridonesu uspješnosti dostojnog obilježavanja ove značajne obljetnice i ne samo za dubrovački šah, nego i uopće Domovinski rat na dubrovačkom području.

Sudionici jednog i drugog događaja obvezni su poštivati sve propisane epidemiološke mjere koje se tiču COVID 19.

 

ORGANIZATOR