OSNOVCI IVANA GUNDULIĆA IZ DUBROVNIKA I GIMNAZIJALCI METKOVIĆA POBJEDNICI

Brat i sestra Matej i Ana Perak

U Dubrovniku je održano ekipno prvenstvo osnovnih škola Dubrovačko-neretvanske županije u šahu za 2021/2022. Nastupile se svega četiri ekipe, redoslijedom po poretku: 1. OŠ Ivana Gundulića – Dubrovnik (Matej Perak, Blaž Di Ceglie, Ana Perak, Tonko Sebastijan), 2. OŠ Blato – Blato (Toni Kapor, Ivan Sardelić, Gabriel Sardelić, Božena Bačić, Leon Sardelić), 3. OŠ Mljet – Mljet (Marko Market, Nikola Sršen, Marin Sršen, Franko Matana), 4. OŠ Vela Luka – Vela Luka (Petar Gugić, Emanuel Tomasi, Ante Cetinić, Franulović Jure). Za pobjedničku ekipu igrali su i članovi ŠK Dubrovnik Matej Perak, Blaž Di Ceglie i Ana Perak u kojoj je Matej Perak dovio sve tri partije, Blaž Di Ceglie prikupio je 2,5 boda, Ana Perak 2 i Tonko Sebastijan 1 bod. Najbolji pojedinac bio je Matej Perak sa sve tri pobjede na prvoj ploči. Pobjednička ekipa Osnovne škole Ivana Gundulića iz Dubrovnika dobila je prigodni pokal i svi igrači priznanja.

Nažalost, nastavljena je dugogodišnja praksa izostanka ekipa s područja Grada Dubrovnika na ovome natjecanju, tako da je od mogućih 7 nastupila samo ekipa OŠ Ivana Gundulića, za što je po nama najvećim dijelom krivnja ravnatelja tih škola i nastavnika tjelesnog odgoja, koje ne drže do smjernica Europske unije i Hrvatskog šahovskog saveza o prakticiranju u izvannastavnim aktivnostima.

Također u Dubrovniku održano je i momčadsko prvenstvo srednjih škola i domova Dubrovačko-neretvanske županije u šahu za 2021/2022. I u ovome natjecanju nastupile su svega četiri momčadi, redoslijedom po konačnom poretku: Gimnazija Metković – Metković (Petar Blatančić – Vuković osvojio je 2 boda iz 3 partije, Nikola Obad 3/3, Marin Kljusurić 2/5 iz tri partije, Dominik – Blaž Bakalar 2,5 iz 3 partije), 2. Gimnazija Dubrovnik – Dubrovnik (Fran Obradović, Maro Glavić, Renato Blažević, Zvonimir Perić), 3. Muški đački dom Dubrovnik – Dubrovnik (Stipe Šestanović, Stijepo Ivanišević, Antonio Lujo, Kristijan Šabić), 4. Srednja škola Metković – Metković (Tin Obradović, Petar Ćerlek, Antonio Bulum, Marin Roglić). Najbolji pojedinac bio je Nikola Obad iz pobjedničke momčadi Gimnazije iz Metkovića sa sve tri pobjede na drugoj ploči.  Pobjednička momčad Gimnazije iz Metkovića dobila je prigodni pokal i svi igrači priznanja.

I u ovome natjecanju ne može se biti zadovoljan s brojem ekipa koje se nastupile s područja Grada Dubrovnika, tj. od mogućih 6 samo momčad Gimnazije Dubrovnik. Razlozi su isti kao već spomenuti kod osnovnih škola.

Voditelj natjecanja bio je Vlaho Zlošilo, a suđenje oba natjecanja uspješno je odradio međunarodni šahovski sudac Sulejman Islamović iz Dubrovnika.

Treba napomenuti da je u ženskoj konkurencija bila prijavljena samo ekipa Osnovne škole Vela Luka iz Vele Luke, tako da je proglašena pobjednikom bez borbe.

Sve spomenuto što se broja nastupajućih ekipa tiče i što se događa, da i to ponovimo, već desetljećima, pokazuje izrazitu nesklonost mladih Dubrovčana za natjecateljski šah, kako ekipni, tako i pojedinačni. Pored spomenutih razloga, čini se da prevladava i stanoviti strah kod mladih od poraza i njihova rastrganost između više nastavnih aktivnosti i športova. Posljednjih godina, a ove posebice, vidan je napredak u takozvanom neslužbenom, neklupskom i nazovimo ga tako kao rekreativnom šahu, uglavnom kao razonoda i druženje. To po nama negativno djeluje na šahovski razvoj mladih, jer teško da se može nešto više postići bez turnirskih partija, upotrebe sata, zapisivanja poteza i vježbi s trenerima i posredstvom interneta. Ostaje nada da će se to idućih godina ipak promijeniti, poboljšanjem rada s mladima u Šahovskom klubu “Dubrovnik”, ozbiljnijem i odgovornijem pristupu šahu u školama s obzirom na sve njegove vrijednosti i naravno češćom organizacijom i nastupima na kategornim, otvorenim i dobnim turnirima i ekipnim natjecanjima, bez čega nema značajnijeg napretka i ostvarenja šahovskih kategorija i titula. Osim toga, držimo vrlo važnim potpunu koncentraciju i volju za šah kod onih koji pokazuju određeni talenat i izostanak istodobnog bavljenja s više športova i rekreativnih aktivnosti, osim ako pridonose poboljšanju igre i snage mladih.