Meč za titulu svjetskog prvaka

U Astani, glavnom gradu Kazahstana, započeo je meč za titulu svjetskog šahovskog prvaka, između Rusa Ian Nepomniachtchi (skr Nepo) i Kineza Dinga Lirena.

Igrat će se 14 partija, 9.-30. travnja, a pobjednik i novi svjetski prvak postat će igrač koji se prvi domogne 7 i pol bodova.

U slučaju neriješenog rezultata pobjednika meča odlučit će pripetavanje po ubrzanom tempu (rapid, blitz).

Ding i Nepo stekli su pravo igranja meča za svjetsku titulu tako što su osvojili prva dva mjesta na turniru kandidata održanom prošle godine u Madridu, a nakon što je aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen obznanio da ga nova obrana naslova ne zanima.

Carslena je lako razumjeti, nakon osvajanja titule svjetskog prvaka 2013. naslov je obranio već četiri puta (Anand, Karjakin, Caruana, Nepo) i prema vlastitim riječima više ne nalazi potrebnu motivaciju za tako zahtijevan meč.

Nedvojbeno se radi o najboljem svjetskom igraču, oko toga će se svi poznavatelji šaha lako složiti, i tu činjenicu meč između Dinga i Nepoa neće promijeniti.

No ovo neće biti prvi put u povijesti kako najjači svjetski igrač ne nosi titulu svjetskog prvaka, sjetimo se samo Fischera i Kasparova.

U svakom slučaju, i bez Carslena riječ je o izuzetno kvalitetnom meču, i Ding i Nepo već godinama pripadaju u top 5 svjetskih igrača.

Nakon uvodnog remija, već u drugoj partiji Nepo je pobijedio i poveo.

Meč se može pratiti putem mnogih web platformi, a spomenut ćemo kako na YouTube-u partije uživo komentira legendarni Indijac Anand. Link: https://www.youtube.com/watch?v=mJGEfhk_960