Studentska šahovska ekipa na državnom prvenstvu u Poreču

Na državnom studentskom prvenstvu u šahu održanom u sklopu Unisport Finalsa, premijerno je sudjelovala studentska šahovska ekipa Sveučilišta u Dubrovniku. UniSport Finals je najveće studentsko natjecanje u organizaciji sveučilišta u Hrvatskoj. Dvodnevni je događaj koji okuplja studente sportaše iz cijele Hrvatske kako bi se natjecali u raznim sportovima, održava na kraju akademske godine i predstavlja završnicu studentskih sportskih natjecanja.

Ovogodišnje izdanje, koje se održavalo od 8. do 11. lipnja u Poreču, bilo je rekordno po broju sudionika i sportova, okupilo je preko 1200 studenata sportaša koji su se natjecali u 12 sportova, i jedan od tih sportova je upravo bio šah.

Ekipu Sveučilišta u Dubrovniku činila su tri igrača: Ivan Potrebica na prvoj ploči, Stijepo Ivanišević na drugoj ploči i Pero Burđelez na trećoj ploči. Iako su se suočili s jakom konkurencijom sveučilišta s dugom tradicijom, kao što su Rijeka, Zagreb, Zadar i Split, ekipa iz Dubrovnika osvojila je 6. mjesto u ukupnom poretku od 10 ekipa.

Imajući na umu da Sveučilište u Dubrovniku dugi niz godina nije imalo predstavnike na državnom studentskom prvenstvu u šahu, te da su šahovske aktivnosti i studentska okupljanja započela tek ove godine uz prvo održano studentsko prvenstvo, ovaj rezultat zaslužuje biti istaknut kao izniman uspjeh studentske šahovske ekipe, koja je svojom izvedbom pokazala znanje i predanost i da manja sveučilišta mogu parirati iskusnijim ekipama.

Na kraju, čestitke ekipi Sveučilišta u Dubrovniku na ostvarenom rezultatu na Unisport Finalsima. Njihov uspjeh predstavlja važan trenutak za studentski šah i postavlja temelje za daljnji razvoj šaha i šahovske kulture na Sveučilištu. Očekujemo da će ova ekipa nastaviti raditi i napredovati kao dosada, te se nadamo da će nastupi na državnim završnicama postati svojevrsna tradicija.