TURNIR LJUBITELJA ŠAHA

U utorak, 12. ožujka 2024. godine, u sklopu međunarodnog kulturnog programa “Dani Indije u Dubrovniku”, koji je trajao od 11. do 13. ožujka, predstavljena je kultura Indije i potaknuti su razgovori inspirirani Indijom. Budući da se svake godine za program određuje tematsko događanje, poveznica se pronašla upravo u šahu. U organizaciji Veleposlanstva Indije, Hrvatskog šahovskog saveza i Sveučilišta u Dubrovniku održan je “Turnir ljubitelja šaha” koji je od 12 do 16 sati zauzeo veliku dvoranu Studentskog doma.
Na turniru je sudjelovalo 23 igrača podijeljenih u dvije skupine. Prva skupina bila je sastavljena od 8 amaterskih šahista, gdje je bilo potrebno samo osnovno poznavanje pravila šaha. U skupini su sudjelovali početnički igrači iz Šahovskog kluba Dubrovnik i asistenti s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Druga skupina sastojala se od 15 igrača koji imaju prethodno iskustvo u igranju šaha i igraju redovito, bilo preko interneta, bilo na šahovskim turnirima. Skupinu su popunili mlađi i iskusniji igrači iz Šahovskog kluba Dubrovnik, učenici iz Muškog učeničkog doma Dubrovnik, članovi Studentskog šahovskog kluba i Veleposlanik Republike Indije, Nj. E. Raj Kumar Srivastava.

Tempo igre bio je 10 minuta po igraču za cijelu partiju, i ukupno se odigralo 7 napetih kola.
U prvoj skupini, pobjedu je odnio Blaž Di Ceglie sa 6,5 osvojenih bodova od 7. Drugo mjesto zauzeo je Lovro Konsuo s 6 osvojenih bodova, a treće mjesto Ana Perak s 5 bodova od 7. Čestitke Blažu na pobjedi!
Druga skupina, nakon 7 kola, imala je troje igrača na diobi prvog mjesta, te su dodatni kriteriji odlučivali o konačnom pobjedniku. Prvo mjesto zauzeo je David Tolj, drugo mjesto Matej Perak, a treće Maro Carević – svi su imali po 5,5 bodova od 7 mogućih. Čestitke Davidu na odličnoj izvedbi, te Mateju i Maru na fenomenalnoj borbi do samog kraja.

Kao organizator ispred Sveučilišta u Dubrovniku, želim se ovim putem, prije svega, još jednom zahvaliti svima koji su se odazvali i sudjelovali na ovom svečanom turniru. Isto tako, upućujem velike zahvale Veleposlaniku Republike Indije na angažmanu i igranju na turniru, gradonačelniku Mati Frankoviću i predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici na sudjelovanju u ceremoniji otvaranja turnira, Hrvatskom šahovskom savezu i velemajstoru Alojziju Jankoviću na podršci i doprinosu, kao i svima iz Šahovskog kluba Dubrovnik na organizacijskoj i logističkoj podršci prije, tijekom i nakon samog turnira.
Nadam se da ste zadovoljni kako je prošao turnir, te se vidimo nekom drugom skorijom prilikom.
Sve rezultate možete pronaći na: https://chess-results.com/tnr908040.aspx?lan=1