OTVORENO KADETSKO PRVENSTVO DUBROVNIKA ZA 2024.

Nakon brojnih šahovskih turnira i 5. lige održanih u našim prostorima ovog mjeseca, na red su došli najmlađi šahisti. Prošli petak, subotu i nedjelju, prostorije Kluba ispunilo je 28 kadetskih šahista (svi mlađi od 16 godina) – 5 više nego prošle godine, što svakako veseli. Većina ih je iz Grada, 4 šahista su došla iz kluba prijatelja Vela Luke, a jedan šahist je s Mljeta.
 
Turnir se igrao u klasičnom formatu, tempom 30 minuta za cijelu partiju s dodatkom od 30 sekundi po potezu uz obavezno zapisivanje poteza. Nakon odigranih 7 kola, novi/stari kadetski prvak Grada je Matej Perak, kojem ovim putem još jednom čestitam na izuzetnom rezultatu.
 
Prvoplasirani igrači i posebno nagrađeni igrači su sljedeći:
Matej Perak (U14) – prvo mjesto s 6,5 bodova iz 7 partija
Maja Franulović (U16) – drugo mjesto s 5,5 bodova iz 7 partija
Tonko Sebastijan (U13) – treće mjesto s 5,5 bodova iz 7 partija
Ela Cvjetković (U13) – nagrada za najuspješniju kadetkinju, 5 bodova iz 7 partija
Andrija Crnčević (U12) – nagrada za najuspješnijeg kadeta u kategoriji U12, 4,5 boda iz 7 partija
Moreno Mateljan (U08) – nagrada za najuspješnijeg kadeta u kategoriji U08, 2,5 boda iz 7 partija
 
Prva tri mjesta su, uz pehare, medalje i diplome, nagrađena vrijednom šahovskom opremom. Posebno treba pohvaliti Tonka Sebastijana, koji je odlučio osvojenu nagradu (šahovski komplet) darovati Maru Stjepoviću kao lijepu uspomenu na turnir, kojemu je nagrada za najuspješnijeg kadeta u kategoriji U08 izmakla za samo pola boda. Bravo Tonko!
 
Za kvalitetno suđenje i provedbu turnira pobrinuli su se glavni sudac Leonardo Jerković i moja malenkost u ulozi zamjenika glavnog suca.
 
Mišljenja sam da je ovo bio za svakoga vrhunski odrađen turnir, neovisno o završnom rezultatu i konačnom poretku nakon svih odigranih partija. Za mnoge je ovo bilo prvi put da su igrali šah pod ovakvim intenzitetom, gdje je bilo i ozbiljnijih protivnika nego na što su navikli ili s čime su se imali prije mogućnosti susresti, uz zapisivanje poteza u formular, što je vjerojatno bio jedan od većih izazova prvog dana turnira. Nakon prvog dana sve je išlo puno lakše i zato jedno veliko bravo svima koji su sudjelovali i igrali svoj najbolji šah protekli tjedan. Imali ste priliku iskusiti što znači igrati onaj pravi, klasični šah, te se nadam da vam je ovaj turnir dao motivaciju da i dalje nastavljate istraživati sve ljepote šahovske igre.
Za kraj, zahvale idu svim roditeljima koji su posjetili i pomagali održavati red i mir u hodnicima i za zabavni program između kola, a ona posebna našoj Ivani Perak za apsolutni angažman i trud da turnir prođe u najboljem redu – od fotogalerije (obavezno proletite), brige za djecu, medalja, diploma, cateringa i čašćenja i da ne nabrajam dalje – jedno veliko hvala!
 
Maja Franulović, Matej Perak i Tonko Sebastijan

Više fotografija na Facebook stranici:

https://www.facebook.com/sahovskiklubdubrovnik