Ivo Ivanković, Daniyyl Dvirnyy i Ivan Bender (nedostaju Ivan Galić i Tomislav Šeparović)

Povijesni uspjeh

Ovogodišnje natjecanje momčadskog šahovskog kupa Republike Hrvatske, koje je održano u hotelima “Solaris” kod Šibenika ostat će upamćeno po najvećem uspjehu koji je ikada ostvario Šahovski klub “Dubrovnik” u svojoj dugoj povjesti.

U konkurenciji 26 najboljih hrvatskih šahovskih momčadi osvojili su izvanredno treće mjesto i pripadajuće nagrade. Igralo se u 6 kola po švicarskom sustavu, pri čemu je svaka momčad nastupila na 4 ploče. Iako je po početnom prosječnom rejtingu dubrovačka momčad bila uvrštena na 10. mjesto, u konačnom poretku pomaknula se za čak 7 mjesta, osvojivši 9 meč bodova od mogućih 12. Pri tome ostvarene su 4, doduše minimalne, ali ipak pobjede /2.5:1.5/ i to u srazu s A hrvatskim prvoligašima GŠK “Mravince-Cemex” iz Solina, ETF-Osijek iz Osijeka, i “Đuro Đaković Holding” iz Slavonskog Broda, kao i trećeligašem Velikom Goricom. U posljednjem, odlučnom kolu ŠK “Dubrovnik” odigrao je 2:2 s jednim od najboljih hrvatskih šahovskih klubova, “Zagrebom” i tako podijelio drugo i treće mjesto s GŠK “Mravince – Cemex”, ali zbog slabijih pojedinačnih rezultata osvojen je “brončani” pokal. Jedini poraz dubrovački šahisti rezultatom 3:1 pretrpjeli su od uvjerljivog pobjednika HAŠK “Mladost” iz Zagreba.

Kapetan Ivo Ivanković preuzima pehar za treće mjesto
Kapetan Ivo Ivanković preuzima pehar za treće mjesto

Za ŠK “Dubrovnik” nastupili su međunarodni majstori Daniyyl Dvirnyy /daroviti Talijan ruskog podrijetla/ na vrlo jakoj prvoj ploči, prikupivši 4 boda iz 6 partija, bez poraza i Ivan Galić na drugoj, također vrlo jakoj ploči prikupivši 3 boda iz šest partija, FIDE majstor Ivan Bender na trećoj ploči s 3.5 boda iz 6 partija, te majstorski kandidati Ivo Ivanković s 1.5 bod iz 3 partije i Tomislav Šeparović s jednim bodom iz tri partije. Pojedinačno promatrano, prikupljeno je 13 bodova od moguća 24, pri čemu je ostvareno 5 pobjeda, 16 remija i svega 3 poraza. Svi koji su nastupili, bez posebnog izdvajanja, posve su zadovoljili kvalitetom i učincima uzimajući u obzir da su imali vrlo jake protivnike i cijelo natjecanje odigrali su u stabilnom kontinuitetu, uvijek se držeći vrha turnirske ljestvice.

 

Pogledajte tablicu !
Pogledajte tablicu !