Milan Draško, Dragiša Blagojević, Veljko Draganić

Pobjednik velemajstor Dragiša Blagojević

VIII. Međunarodni šahovski turnir “Dubrovnik Open 2014.”

Crnogorski velemajstor Dragiša Blagojević uvjerljivi je pobjednik tradicionalnog, osmog po redu Međunarodnog šahovskog turnira “Dubrovnik Open 2014.” koji se odigrao povodom Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, koji je ujedno i glavni pokrovitelj. Blagojević je prikupio 8 bodova od 9 mogućih. Drugo mjesto pripalo je Veljku Draganiću sa 7 bodova, dok je treće mjesto osvojio velemajstor Milan Draško, četvrto međunarodni majstor Boro Miljanić, svi s crnogorske liste, peti je velemajstor Milan Vukić iz Bosne i Hercegovine, šesti Božo Marić i sedmi FIDE majstor Igor Sarić, također iz Crne Gore, svi sa 6.5 bodova.

 

Milan Draško, Dragiša Blagojević, Veljko Draganić
Milan Draško, Dragiša Blagojević, Veljko Draganić

Ovaj put posve su razočarali hrvatski šahisti, tako da je najuspješniji bio FIDE majstor Augustin Brnas iz Metkovića na osmom mjestu koji je prikupio 6 bodova i u posljednja dva kola, zbog pada koncentracije i umora doživio poraze i tako otpao iz utakmice za sami vrh. Također 6 bodova prikupili su 9. međunarodni majstori Srđan Šale iz Kučišta na Pelješcu i 10. Ivan Galić iz Širokog brijega /na hrvatskoj listi/. Potpuno je podbacio prošlogodišnji pobjednik ovoga turnira, splitski velemajstor Ante Šarić koji je prikupio samo 5.5 bodova, zauzevši pri tome tek 14. mjesto.

Relja Seferović, Tonko Marunčić, Vlaho Marunčić
Relja Seferović, Tonko Marunčić, Vlaho Marunčić

U okviru turnira, pobjednik prvenstva Grada Dubrovnika u ubrzanom šahu za 2014. je Tonko Marunčić, drugi je Relja Seferović /oba su prikupila po 5.5 bodova/, dok je treći Vlaho Marunčić s 5 bodova. Na turniru,  koji se odigrao po švicarskom sustavu u 9 kola s ubrzanim /rapid/ tempom od 15 minuta po igraču za cijelu partiju, nastupilo je 68 šahista iz Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Najuspješnijim sudionicima dodijeljene su prigodne nagrade i pokali. Turnir je besprijekorno organizirao Šahovski klub “Dubrovnik”, što se odnosi i na glavnog, međunarodnog šahovskog suca Sulejmana Islamovića i njegovog pomoćnika Nikšu Ivankovića iz Dubrovnika.