Ohrabrujuća godina

Dubrovački šah u 2016.

OHRABRUJUĆA GODINA

Iako u 2016. dubrovački šahisti u ekipnom i pojedinačnom smislu nisu postigli osobite uspjehe, ipak se može ustvrditi da je ona ohrabrujuća. Ponajprije zbog činjenice da smo nakon više godina, zahvaljujući Gradu Dubrovniku riješili problem prostora i smjestili se ispod tribina Gradskog bazena u Gružu na optimalnoj lokaciji. Riječ je o dva /ex uredska/ prostora u kojima se mogu odigrati turniri do 24 igrača. Osim toga, nakon niza godina pokrenut je rad s najmlađim šahistima, a registrirano je već desetak njih. Istini za volju, početak je težak, ali vjerujemo da će za nekoliko godina u Dubrovniku “niknuti” nekoliko mladih i jakih, “domaćih” šahista. Također, možemo iskazati i zadovoljstvo financijama, jer nas Grad Dubrovnik /posredstvom Dubrovačkog saveza športova/ uspješno “prati” u našim skromnim zahtjevima. Novost u tom smislu je i sufinanciranje troškova putovanja koji nisu mali jer je Dubrovnik dosta udaljen od stjecišta šahovskih natjecanja.

Što se natjecateljskog djela tiče, uspješno je organiziran 9. međunarodni šahovski turnir “Dubrovnik Open 2016.” /31. siječnja/ na kojemu je nastupilo rekordnih, čak 91 natjecatelja iz četiri zemlje. Da podsjetimo, pobjednik je bio hrvatski velemajstor Robert Zelčić, drugoplasirani također hrvatski međunarodni majstor Franjo Bilobrk dok je trećeplasirani velemajstor Milan Draško iz Crne Gore itd.

U okviru spomenutog turnira obračunan je i poredak prvenstva Grada Dubrovnika u ubrzanom šahu za 2016. /15 minuta po igraču za cijelu partiju/. Pobjednik je međunarodni majstor Gordan Markotić, drugo mjesto zauzeo je Tonko Marunčić, a treće Tomislav Musić, koji su dobili i prigodne pokale.

Ekipa ŠK “Dubrovnik” u sastavu IM Ivan Galić, FM Ivan Bender, MK Tomislav Šeparović, MK Ivo Ivanković i prvokategornik Tomislav Musić osvojilo je solidno 9. mjesto na Finalu kupa Hrvatske za 2016. u Malom Lošinju od 3. do 8. svibnja u konkurenciji 26 ponajboljih hrvatskih klubova.

Moglo bi se uzeti i pravim čudom na koji je način prva ekipa ŠK “Dubrovnik” u “foto finišu” sačuvala status prvog B ligaša. Za to nam ne bi bila dovoljna ni pobjeda nad izravnim konkurentom za ostanak, ekipom ŠK “Šibenik” u posljednjem kolu da istodobno ŠK “Rijeka” nije pobijedila ŠK “Goran” iz Bibinja /kojemu je “igrao” i remi/ i njega izbacila iz našega ranga natjecanja. Svaka čast Riječanima na korektnosti i športskom ponašanju, jer su ionako već bili osigurali prvo mjesto i povratak u prvu A hrvatsku šahovsku ligu. Dakle, u konkurenciji 10 ekipa u IB ligi zauzeli smo spasonosno 8. mjesto a nastupili su GM Sebastian Feller, IM Željko Bogut, IM Ivan Galić, IM Gordan Markotić, FM Ivan Bender, FM Augustin Brnas i MK Ivo Ivanković. IB hrvatska šahovska liga za 2016. odigrala se u hotelima “Solaris” u Šibeniku od 7. do 16. listopada. Mišljenja sam da možda već u 2017. moramo nešto promijeniti i poboljšati igračku strukturu jer se pokazalo da je vrlo tanka granica između ostanka, ali i mogućeg plasmana u najelitniji hrvatski šahovski razred – IA ligu.

Solidan uspjeh postigla je druga ekipa ŠK “Dubrovnik” u natjecanju II. hrvatske šahovske lige – skupina jug za 2016. osvojivši 3. mjesto u konkurenciji 10 klubova iako smo se pribojavali čak i ispadanja iz toga ranga. Pokazalo se i ovaj put da je šah, kao i svaki drugi šport ponekad i nepredvidiv. Za drugu ekipu u trokružnom natjecanju II. hrvatske šahovske lige – skupina jug nastupili su Marko Jelčić, Tomislav Šeparović, Levente Faddi, Faruk Lošić, Vlaho Marunčić, Ante Luetić, Tomislav Musić, Zdenko Bender, Igor Begić i Armin Pločić.
Ponovni prvak 56. po redu šahovskog prvenstva Grada Dubrovnika, ovaj put za 2016. bio je IM Gordan Markotić i inače trenutačno najbolji dubrovački šahist, bolje rečeno zagrebački Dubrovčanin sa stalnim prebivalištem i radom u našem gradu. Drugo mjesto zauzeo je Tomislav Musić, dok je veteran Srećko Tomić bio treći. Prvenstvo se odigralo od 27. do 29. prosinca u novim prostorijama ŠK “Dubrovnik” u okviru Gradskog bazena u Gružu, a nastupilo je 12 šahista.

IM Gordan Markotić pobjednik je, odnosno najbolji dubrovački brzopotezni šahist za 2016. U toj vrsti šaha /5 minuta po igraču za cijelu partiju/ odigrano je u spomenutoj godini 17 turnira, a nastupila su ukupno 33 igrača. Poredak: 1. Gordan Markotić, 2. Tomislav Musić, 3. Tonko Marunčić itd. Svi turniri odigrani su u novim prostorijama ŠK “Dubrovnik” u okviru Gradskog bazena u Gružu.

Završno, s velikom žalošću moramo se pomiriti da nas je u 2016. /25. lipnja/ u 66. godini napustila legenda suvremenog dubrovačkog šaha – Vicko Marunčić čiju odanost i ljubav prema klubu i šahu nećemo nikada zaboraviti i teško je da će tu nastalu prazninu netko u skorije vrijeme nadomjestiti.