ŠAHISTI “DUBROVNIKA” U ELITNOM RAZREDU!

Iako se nikako nije moglo ni pretpostaviti, jer je bila tek 9. po zbirnoj rejting listi od 10 ekipa u Ib hrvatskoj šahovskoj ligi 2017. i već “otpremljena”  u drugu hrvatsku šahovsku ligu, ekipa Šahovskog kluba “Dubrovnik” izborila je drugim mjestom i plasmanom u Ia hrvatsku šahovsku ligu 2018., što mu ga dođe kao premijer liga, najveći uspjeh u povijesti dubrovačkog ekipnog šaha! Čudesno su se poklopili svi rezultati, naravno i uz toliko potrebnu sreću, iako se u drugom dijelu natjecanja stalno “visili” između trijumfa i ponora. Doslovno u posljednjoj partiji turnira protiv “Štridona” iz Štrigove, FM Ivan Bender u infarktnoj završnici pobijedio je FM Mladena Trbojevića i umjesto “Štridona” novi član prvog hrvatskog šahovskog razreda je “Dubrovnik”! Zanimljivo je da su na kraju čak četiri ekipe u vrhu prikupile po “svega” 11 meč bodova, pa je odlučio količnik pojedinačnih bodova, u kojemu su najbolje prošli pobjednik “Đakovo Limmont” s 32.5 bodova i drugoplasirani “Dubrovnik” s 30.5 bodova.

Šahisti “Dubrovnika” prikupili su ukupno 11 meč bodova /od mogućih 18/, pobijedivši “Zadra” s 5:1,  “Brda” iz Splita s 4.5:1,5 “Pulu” i “Vinkovce” s 4:2 i “Mornara” iz Splita s 3.5%, remiziravši sa “Štridonom” iz Štrigove 3:3 i izgubivši od “Đakova” s 4.5:1.5, HAŠK “Mladost” iz Zagreba i “Gorana” iz Bibinja s 3.5:2.5.

Pojedinačno, prva ploča “Dubrovnika” – francuski velemajstor Sebastien Feller osvojio je 6.5 bodova iz 9 partija, druga IM Željko Bogut /BiH/ 5,5(9), treća IM Ivan Galić 6.5(9), četvrta IM FM Ivan Bender 7(9), peta FM Augustin Brnas 3(9), šesta MK Tomislav Šeparović 1(3) i prva rezerva Ivo Ivanković 1(6). I unatoč možebitne subjektivnosti, potrebno je istaći izvrstan rezultat IM Ivana Galića na visokoj trećoj ploči sa 6.5 bodova i FM Ivana Bendera na četvrtoj ploči sa čak 7 bodova.

Tako će Mali Lošinj, u kojemu je od 27. rujna do 6. listopada odigrana ovogodišnja Ib hrvatska šahovska liga za ekipu “Dubrovnika” i uopće dubrovački šah ostati u trajnoj uspomeni i zabilježen po teško ponovljivom uspjehu i plasmanu među 10 najboljih hrvatskih šahovskih klubova.