Predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik Bajro Sarić dobio nagradu za životno djelo

Na ceremoniji proglašenja najboljih športašica i športaša grada Dubrovnika u 2017. godini, održanog u hotelu Valamar Lacroma nagradu za životno djelo dobio je predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik Bajro Sarić.

Gornji red: Nikola Bubica, Tonko Marunčić, Faruk Lošić

Sjede: Sulejman Islamović, Iko Kuštrić, Bajro Sarić, Miho Karač

 

Bajro je ovu nagradu zaslužio za pedeset godina rada u šahu, gotovo cijeli svoj život, gdje je prošao put od  igrača do predsjednika kluba.

Nakon primanja nagrade Bajro Sarić zahvalio je svima koji su sudjelovali u razvoju dubrovačkog šaha. Dodao je da je najveći uspjeh dubrovačkog šaha bio u 2017. godini, kad je klub ušao u prvi državni šahovski razred odnosno u 1.A ligu.

Šah služi za intelektualni razvoj čovjeka. To je božanstvena igra koja razvija intelektualne sposobnosti čovjeka kroz matematiku, logiku, koncentraciju, psihologiju. Čitav niz toga što se koristi u raznim djelatnostima.

Nećete naći onoga koji dobro igra šah, a da nešto nije postigao u životu. Zato bih preporučio mladima šah. On više doprinosi od nekih predmeta koje učimo u osnovnoj školi. Postoji europska smjernica za uvođenje šaha u škole, Europska unija sugerira da šah uvedemo u škole kao nastavnu disciplinu i da se uči djecu. To je u svim zapadnim zemljama. U nas je to tek na početku. – zaključio je za portal Dubrovnikpress.hr predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik Bajro Sarić, koji je u Godišnjaku zapisao i “da je Dubrovnik na hrvatskoj, a kroz međunarodne šahovske turnire i europskoj šahovskoj karti, postao, pored svega ostalog i znanoga i prepoznatljivo šahovsko stjecište”.

 

Čestitka iz Argentine

Poštovani gospar Bajro

Danas sam čitao na Internetu o nagradi što ste dobili od DSS za vaše životno djelo. Ja se isto pridružujem toj čestitci, te vam želim da još puno godina radite na tom plemenitom djelu u korist svoju, kao i našeg šahovskog kluba. Sve najbolje i puno uspjeha želi vam

gospar

Domagoj Galinović

Buenos Aires

Argentina