OSVRT NA TRIJUMF ŠAHISTA DUBROVNIKA U 2. HRVATSKOJ ŠAHOVSKOJ LIGI ZA 2022. – JUG

Ovogodišnja 2. hrvatska šahovska liga – skupina jug bila je u znaku uvjerljivog uspjeha, zapravo trijumfa ekipe Šahovskog kluba Dubrovnik. Istini za volju, naši šahisti bili su i prije početka natjecanja po zbirnom rejtingu, pa i u realnom odnosu snaga blagi favorit. Ali stopostotni učinak od svih 10 meč pobjeda i 20 meč bodova nitko nije očekivao. Jer i u šahu, kao i u svim ekipnim športovima uvijek su moguća iznenađenja, po rejtingu slabiji ili stvarno slabiji šahist može pobijediti, nazovimo tako jačeg po spomenutim parametrima i uvijek je, u svakom pojedinačnom meču razvidna neizvjesnost. Igrati za ekipu puno je veća odgovornost i potrebna je maksimalna koncentracija i pripremljenost za svaki pojedinačni susret i tu je gotovo kad je stvarno gotovo, bez obzira kako stvari stoje, odnosne kakve su pozicije u samom tijeku partije. To najbolje znaju šahisti za pločom, a lako je, iako često i točno, promatrati i uočavati bolje mogućnosti sa strane. Na kraju, i u šahovskoj partiji, opet kao i u svemu, pamti se rezultat, a ono sve što mu je prethodilo brzo pada u zaborav.

Šahisti Dubrovnika redom su pobijedili Makarsku 5,5:0,5, Omiš 5:1, Petar Sedlar Pepe B iz Kaštela 4:2. Mornar B iz Splita 3,5:2,5, Goran B iz Bibinja 4.5:1,5, Šibenik 4,5:1,5, Epetium iz Stobreča 6:0!, Hvar s 3,5:2,5, Primošten 5,5:1,5 i Casper iz Zadra s 5:1.  Ukupno su od 60 mogućih pojedinačnih bodova prikupili čak 47 ili 78,3%. Izgubili su svega 4 pojedinačne partije. Igralo se na šest ploča u pojedinom ekipnom meču.

Pojedinačno, redoslijedom po pločama, FM Anvar Turdyev osvojio je 7 bodova iz 10 partija, IM Ivan Galić 6/6, IM Gordan Markotić 7/10, FM Ivan Bender 8/10, MK Marko Jelčić 5/6, MK Tomislav Šeparović 3/4, MK Tomislav Musić 6/7, MK Ivo Ivanković 2/2, FM Augustin Brnas 2,5/3 i MK Predrag Zerdo 0,5/2. Nije potrebno nikoga posebice izdvajati, svi su dali svoj maksimum i preuzeli jednako takvu odgovornost za konačan uspjeh – blistavu pobjedu i 1. mjesto u 2. hrvatskoj šahovskoj ligi – skupina jug za 2022., na kojoj je nastupilo 11 ekipa od Zadra do Dubrovnika. To je inače jedna od četiri drugoligaške skupine hrvatske šahovske lige, ostale su Zapad, Centar i Istok. Treba u svakom slučaju pohvaliti i koji je obavili veliki ne baš lak posao u slaganju i organizaciji ekipe – Predraga Zerda.

 

2. HRVATSKA ŠAHOVSKA LIGA – SKUPINA JUG ZA 2022. – REZULTATI I KONAČAN POREDAK

http://chess-results.com/tnr615839.aspx?lan=13