VLAHO ZLOŠILO NOVI JE PREDSJEDNIK ŠAHOVSKOG KLUBA DUBROVNIK

Izborna skupština Šahovskog kluba Dubrovnik jednoglasnom odlukom svih nazočnih za novog predsjednika u idućem četverogodišnjem mandatu /2023-2026/ izabrala je prof. Vlaha Zlošila iz dubrovačke Gimnazije, zamijenivši tako dugogodišnjeg predsjednika Kluba Bajra Sarića koji se i nije kandidirao iz zdravstvenih razloga. Za njegovog zamjenika izabran je istaknuti dubrovački šahist Tomislav Musić, dok su novi članovi Upravnog odbora još i Ana Rajić, Gordan Markotić i Sulejman Islamović. Za tajnika kluba izabran je Predrag Zerdo. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Ivo Ivanković, za njegovog zamjenika Faruk Lošić i za člana Tomislav Šeparović. Za likvidatora kluba izabran je Frano Jančić. Novo vodstvo kluba čine najvećim dijelom istaknuti dubrovački šahisti, kao i međunarodni šahovski sudac i organizator Sulejman Islamović.

Na Skupštini su jednoglasno prihvaćeni izvještaji o radu kluba od 2019. do 2022. i Financijski izvještaj za 2021. dosadašnjeg predsjednika kluba Bajra Sarića i Izvještaj o nadzoru poslovanja Nadzornog odbora kluba za 2021. Za 2023. prihvaćeni su Plan rada i financijski plan kluba. Donesen je i novi Statut kluba koji je u cijelosti usklađen za Zakonom o udrugama, Zakonom o športu i drugim hrvatskim propisima.

Djealatnost Šahovskog kluba Dubrovnik se u proteklih dvadeset godina, unatoč povremenim natjecateljskim padovima, nedostatku financijskih sredstava i gotovo kroničnim prostornim problemima može ocijeniti najuspješnijim razdobljem u povijesti organiziranog dubrovačkog šaha koja službeno započinje 1933., a zna se da se šah intenzivno igrao i u Dubrovačkoj Republici.

Tako je prva ekipa 13 godina član 1b hrvatske lige, a 2018. bila je član i prvog hrvatskog šahovskog razreda, 1a lige. 2013. dubrovački šahisti osvojili su 3. mjesto u finalu Kupa Republike Hrvatske. razdoblju od 2012. do 2019. i druga ekipa u 2. hrvatskoj šahovskoj ligi – skupina jug ostvarila je solidne rezultate. I u regionalnim razmjerima afirmiran je Međunarodni šahovski turnir “Dubrovnik Dubrovnik Open” koji se od 2008. s par godina prekida odigrava u povodu Dana Grada Dubrovnika i Svetog Vlaha. Time su dubrovački šahisti, osobito u ekipnoj kategoriji postali značajan čimbenik na hrvatskoj šahovskoj karti, pa je zadaća nove Uprave Kluba da tu razinu održi, a kako reče novi predsjednik Vlaho Zlošilo još i na znatno većem nivou popularizira i razvija organizirani dubrovački šah među svim dobnim skupinama stanovništva, osobito mladim.