Prvi šahovski studentski turnir u Dubrovniku

Jučerašnji šahovski turnir u Studentskom domu Dubrovnik bio je pravo osvježenje za sve ljubitelje šaha na sveučilištu. Organiziran od strane Sveučilišnog sportskog saveza Dubrovnik, uz podršku Studentskog doma Dubrovnik i Šahovskog kluba Dubrovnik, ovaj turnir je pružio priliku studentima da se natječu i pokažu svoje umijeće za šahovskom pločom.

Posebno je zanimljivo istaknuti da je ovo bio prvi organizirani šahovski turnir na Sveučilištu u dugom nizu godina. Stoga je bilo iznimno zadovoljstvo vidjeti kako se veliki broj studenata odazvao na turnir, pokazavši interes i želju za igranjem šaha.

Šah se često igra u akademskim krugovima i povezan je s obrazovanjem, prije svega zbog njegove sposobnosti da poboljša kognitivne sposobnosti i pomogne u razvoju intelektualnih sposobnosti, te se kao takav smatra dijelom prirodnog akademskog okruženja i igrom koja je prirodno povezana s obrazovanjem, istraživanjem i osobnim napretkom.

Organizacija turnira bila je besprijekorna, a prostorije Studentskog doma Dubrovnik pružile su idealnu atmosferu za igru. Šahovski klub Dubrovnik je pružio podršku u opremi, što je bilo ključno za glatko odvijanje turnira, te im se ovim putem oboma zahvaljujemo.

Turnir se igrao po švicarskom sustavu, ukupno šest kola, uz tempo igre od 10 minuta po igraču za sve poteze i dodatkom vremena od 5 sekundi za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza.

S obzirom na velik broj sudionika, bilo je očekivano da će biti vrlo izjednačenih i napetih partija, a to se i dogodilo. U konačnici, prvo mjesto osvojio je Ivan Potrebica, koji je ostvario impresivan rezultat od 6 dobivenih partija od 6. Drugo mjesto zauzeo je Stijepo Ivanišević s 5 dobivenih partija od 6, dok je treće mjesto pripalo Toniju Matani s 4 dobivene partije od 6, kojima čestitamo na uspješno odrađenom turniru.

Sljedeći izazov za sveučilišnu šahovsku ekipu je odlazak na prvenstvo sveučilišta u Poreč koje će se održati u lipnju. Ono okuplja najbolje sveučilišne šahovske ekipe iz cijele Hrvatske, što će biti sjajna prilika za predstavnike sveučilišne ekipe Dubrovnik da se natječe na višoj razini i pokaže svoju snagu.

Zahvaljujemo se svim sudionicima turnira na velikom odazivu i zasigurno će biti još sličnih događanja u budućnosti, kako bi se nastavio razvoj šahovske kulture na sveučilištu.