Matej Perak – kadetski prvak Dubrovnika!

U petak, subotu i nedjelju u klupskom prostoru ŠK Dubrovnik igralo se otvoreno kadetsko prvenstvo Dubrovnika u pravom, klasičnom šahu.

Sudjelovalo je rekordnih 23-oje šahista uzrasta od 7 do 16 godina, njih 18 iz Grada, troje iz Vele Luke i dvoje s Mljeta.

Igralo se 7 kola, tempo 30’+30”, a na kraju je tijesnu pobjedu odnio Matej Perak sa 6 bodova ispred drugoplasiranog Emanuela Tomasija (Vela Luka) također sa 6 bodova, i trećeplasiranog Tonka Sebastijana koji je osvojio 5 i pol bodova.

I Matej i Emanuel pobijedili su u 5 susreta, a u dva remizirali, no po dodatnim kriterijima bolji je bio Matej i tako zasluženo osvojio prvo mjesto.

Trojica prvoplasiranih, Perak, Tomasi i Sebastijan, nagrađeni su pokalima, medaljama i poklonima u vidu šahovske opreme.

U zasebnim kategorijama, najbolji kadet do 8 godina (U8) je Andrija Crnčević s 3 i pol boda, u kategoriji do 12 godina (U12) Franko Matana s 5, a najbolja kadetkinja bila je Maja Franulović s 4 i pol boda.

Bez uobičajene kurtoazije – iskrene pohvale idu svima neovisno o rezultatu.

Nije lako odigrati 7 partija u tri dana, pri tom poštujući mnoga pravila šahovske igre, igranja na sat, zapisivanja poteza, itd., a većem dijelu djece ovo je bio prvi takav službeni turnir.

Za one neinicirane šah izgleda poput pukog i beskrajno dosadnog micanja nekakvih figura po tamo nekakvoj ploči, no za one koji se naoružaju hrpom upornosti i strpljenja počinje se otvarati njegova skrivena i neiscrpna ljepota.

Nadamo se da je barem dio djece zagrizao u taj kolač, vrijeme će pokazati, a na svima nama, kako klubu tako i roditeljima, je da im na tom putu pomognemo.

Organizacija ovakvih turnira nužna je za njihov razvoj i ŠK Dubrovnik nastavit će u tom smjeru.

Za kraj, osim same šahovske organizacije ovakvog turnira nimalo manje važan dio je skrb o djeci.

Naime, često završe partiju u 15-ak minuta i onda, naravno, krenu svojim dječjim poslom – igranje, trčanje, skakanje, lovica, vikanje.

Zato neizmjerno zahvaljujemo tatama i poglavito mamama koji su odradili babysitting, catering, tješenje, i sve što ide uz ovakav dječji turnir.

Konačan poredak:

1. Matej Perak 6

2. Emanuel Tomasi 6

3. Tonko Sebastijan 5½

4. Franko Matana 5

5. Maja Franulovića 4½

6. Đivo Valjalo 4½

7. David Vukas Džaić 4

8. Roko Grgičević 4

9. Luka Vojvoda 4

10. Gabriel Pavlović 4

11. Edgar Wiele 4

12. Elena Obrst 4

13. Andrija Crnčević 3½

14. Ana Perak 3

15. Luka Marković 3

16. Teo Baričević 3

17. Matej Mojaš 3

18. Dominik Končarević 3

19. Ana Jančić 2½

20. Lucija Zdravka Smokvina 2½

21. Nikša Sesjak 2

22. Hrvoje Ribičić 2

23. David Majcen 1

https://chess-results.com/tnr759274.aspx?lan=1&art=1…