Kadetsko prvenstvo Hrvatske 2023.

Kraj lipnja i školske godine već je godinama rezerviran za kadetsko prvenstvo Hrvatske u šahu.

Hotel Medena u Segetu Donjem pokraj Trogira tradicionalno ugošćuje ovo najmasovnije natjecanje pa je tako i ove godine od 20-26. lipnja sve odzvanjalo od šaha. Okupilo se preko 400 natjecatelja iz svih dijelova naše Domovine koji su odmjeravali šahovske vještine sa svojim vršnjacima. Natjecalo se u 5 dobnih skupina, U7, U9, U11, U13 i U15, zasebno djevojčice i dječaci, švicarski sustav, sveukupno 9 kola na tempo 90’+30’’

Naša dubrovačka ekspedicija brojala je čak 10 sudionika, pa spomenimo rezultate počevši redom od onih najmlađih:

  • Dora Crnčević (U7) – naša najmlađa članica, 1.5/7, drugo mjesto za curice u potkategoriji do 6 godina i srebrna medalja. Prvi koraci u svijetu šaha – bravo Dora 🙂
  • Andrija Crnčević (U9) – 13. mjesto od 43 natjecatelja, 5/9, zadnje ga je kolo i ponešto brzopletosti stajalo srebrne medalje. Nastaviti učiti s dundom Nikom!
  • Roko Grgičević (U9) – 23. mjesto od 43 natjecatelja, 4.5/9, nadigrao je oba prvoplasirana igrača, ali ista boljka – brzopletost. Nastaviti učiti i igrati!
  • Ana Perak (U9) – 14. mjesto od 20 natjecateljica, 4.5/9, krenula s tri poraza, a kasnije se malo “prucnula” i došla do lijepih 50%. Ista boljka – brzopletost 🙂 Učiti!
  • Ana Jančić (U11) – 21. mjesto od 25 natjecateljica, 3/9, veliki potencijal, ali šah prije svega traži – strpljenje 😉
  • Luka Marković (U11) – 36. mjesto od 55 natjecatelja, 4/9, prvi pravi turnir i puno treme, ali samo nastaviti raditi i sve će doći na svoje.
  • Franko Matana (U13) – 52. mjesto od 75 natjecatelja, 4/9, ni blizu svom potencijalu, ali bilo je i objektivnih zdravstvenih razloga. Samo nastaviti s radom!
  • Tonko Sebastijan (U13) – 40. mjesto od 75 natjecatelja, 4.5/9. S obzirom da mu je ovo bio prvi nastup na državnom prvenstvu, lijep rezultat. Jasno, nastaviti s radom!
  • Maja Franulović (U15) – 15. mjesto od 18 natjecateljica, 4/9. Naša je Velolučka po talentu sigurno među najnadarenijima, ali za bolji rezultat treba puno rada. I s ovim rezultatom za dlaku joj je izmakla treća kategorija. Bit će još prilika!
  • Za kraj, Matej Perak (U13) – 10. mjesto od 75 natjecatelja, 6/9, samo su ga nijanse dijelile od samog vrha. Pravi “muški” rezultat, velika borbenost, nastavi li raditi na šahu dogodine će se boriti za sam vrh. Ovim je nastupom osvojio i treću kategoriju. Nastup za svaku pohvalu, bravo Matej!

Dakle, rezultatski se moglo i uvijek može bolje, no najvažnije je bilo odigrati svih 9 kola što je samo po sebi zahtjevno, a pogotovo što su se 3 dana igrala po dva kola dnevno. Šah je izuzetno složena igra, za napredak je potrebno puno rada i strpljenja posebice imajući u vidu kako se i koliko ulaže i radi u drugim sredinama. No, šah je istovremeno i vrlo zahvalan po pitanju vidljivosti uloženog truda i rada. Našim mladim šahistima ne manjka dara i što je jako važno vole šah, a za sve koji žele bolji rezultat put je jasan: nastaviti učiti i igrati i plodovi uloženog nesumnjivo će doći.

Na kraju se ispred ŠK Dubrovnik zahvaljujemo svim roditeljima, a ponajviše onim mamama koje su pratile djecu na ovo natjecanje, jer bez njih i njihove podrške bilo bi nemoguće uputiti ovoliki broj djece na ovo važno prvenstvo.

Nadamo se da će tako biti i dogodine, ŠK Dubrovnik će ih podržati koliko god to bude moguće.

Svi rezultati i poredak:

https://chess-results.com/tnr773839.aspx?lan=1&art=4